Zakres kontroli kompleksowej obiektów żywności i żywienia.

Print Friendly, PDF & Email

Zakres kontroli kompleksowej obiektów żywności i żywienia:

  • Ocena stanu sanitarno – technicznego i porządkowego otoczenia zakładu, pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, maszyn i urządzeń, linii produkcyjnych, środków transportu.
  • Ocena sposobu przyjęcia surowców.
  • Warunki przechowywania surowców, substancji dodatkowych, dozwolonych i innych składników żywności.
  • Prawidłowość przeprowadzanych procesów technologicznych.
  • Ocena jakości zdrowotnej surowców, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu żywności, półproduktów i wyrobów gotowych.
  • Prawidłowość i skuteczność przeprowadzanych procesów mycia i dezynfekcji naczyń, sprzętu i rąk personelu.
  • Stosowane materiały i wyroby do kontaktu z żywnością (urządzenia, drobny sprzęt produkcyjny, naczynia, opakowania transportowe i jednostkowe).
  • Sposób znakowania produktów gotowych oraz warunki ich magazynowania i ekspedycji.
  • Stan higieny i zdrowotności pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie żywnością oraz posiadane kwalifikacje i odbyte szkolenia z zakresu zagadnień higieny.
  • Prawidłowość prowadzenie dokumentacji i zapisów dotyczących stosowanych systemów kontroli wewnętrznej w tym systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej.
  • Inne zagadnienia wynikające ze specyfiki danego zakładu.