Uzyskanie atestu na grzyby świeże i suszone

Print Friendly, PDF & Email

Zgodnie z załącznikiem nr 1 do Zarządzenia nr Z/0147/13/13 Dyrektora PSSE w Bytomiu z dnia 15 października 2013 r. w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bytomiu można uzyskać atesty na grzyby świeże.

Aby grzyby świeże zostały dopuszczone do obrotu, muszą spełniać następujące warunki:

  1. są jednego gatunku,
  2. nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a tak że nie mogą być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy,
  3. nie wykazują zapleśnienia,
  4. nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilo ść grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów,
  5. zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów,
  6. zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.

Koszt uzyskania atestu jest określony w załączniku nr 1 w/w zarządzenia.

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r., Nr 155, p oz. 672). Są to:

  1. boczniak ostrygowaty
  2. borowik szlachetny
  3. czubajka kania
  4. gąska zielonka
  5. kolczak obłączasty
  6. koźlarz babka
  7. koźlarz czerwony
  8. koźlarz grabowy
  9. lejkowiec dęty
  10. lejkówka wonna
  11. łuskwiak nameko
  12. łuszczak zmienny
  13. maślak pstry
  14. maślak sitarz
  15. maślak ziarnisty
  16. maślak zwyczajny
  17. maślak żółty
  18. mleczaj pó źnojesienny (jodłowy)
  19. mleczaj rydz
  20. mleczaj smaczny
  21. mleczaj świerkowy
  22. opieńka miodowa
  23. piaskowiec kasztanowaty
  24. piaskowiec modrzak
  25. pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa)
  26. pieczarka lśniąca
  27. pieczarka ogrodowa
  28. pieczarka polna
  29. pieczarka miejska (szlachetna)
  30. pieczarka zaroślowa
  31. pieprznik jadalny (kurka)
  32. płachetka kołpakowata
  33. pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty)
  34. podgrzybek brunatny
  35. podgrzybek zajączek
  36. podgrzybek złotawy
  37. trufla czarnozarodnikowa
  38. trufla letnia
  39. trufla zimowa
  40. trzęsak morszczynowaty
  41. twardziak
  42. twardzioszek przydrożny
  43. ucho bzowe
  44. uszak gęstowłosy (grzyby mun)

W podobny sposób zgodnie z załącznikiem nr 1 do Zarządzenia nr Z/0147/13/13 Dyrektora PSSE w Bytomiu z dnia 15 października 2013 r. w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Bytomiu można uzyskać atesty na grzyby suszone.

Warunki dopuszczenia do obrotu grzybów suszonych s ą następujące:

  1. są jednego gatunku,
  2. są w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w punktach: 1-10,13-25, 29, 31, 34-36,40-41 oraz 43-44 załącznika nr 1 przytoczonego wyżej rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkc ji przetworów grzybowych, środków spo żywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r., Nr 155, poz. 672);
  3. nie zawierają więcej niż 12% wody.

Koszt uzyskania atestu na grzyby suszone równie ż określa załącznik nr 1 w/w zarządzenia.